Vogelliefhebbers kunnen in de lente vijf ochtenden met IVN Geldrop op pad. Op 27 maart voert de wandeling door het dal van de Kleine Dommel. Start is om 9 uur bij Kastanjehof in Geldrop. ’s Middags is er een bijzondere landschapswandeling in het kader van de IVN gidsenopleiding, met aandacht voor historische landschapselementen. Deelname gratis.

Een natuurgids in opleiding neemt belangstellende wandelaars op 27 maart mee over historisch Gijzenrooi. De aandacht tijdens de 3 uur durende landschapswandelingen zonder honden gaat vooral uit naar landschappelijke kenmerken en waarden. Halverwege wordt een keer in de natuur gepauzeerd. Alleen bij erg slecht weer gaat de wandeling niet door (zie de website). Om 13.30 is de start vanaf de P-plaats bij AH in de wijk Genoenhuis, Laan van Tolkien 220, Geldrop. Deelname is gratis.

Vogelwandelingen dinsdag en vrijdag
Vogels kun je het best zien als de bomen nog niet vol blad zitten. De vroege lente is niet alleen daarom een goed moment om vogels te spotten. In veel gevallen verraden ze namelijk hun aanwezigheid door hun zang, waarmee ze een vrouwtje proberen te lokken en hun territorium aangeven. Wie vogels wil zien, moet dus zijn ogen én oren de kost geven.

IVN Geldrop nodigt vogelliefhebbers uit voor een vijftal vogelwandelingen, waarvan vier op dinsdagochtenden om 9 uur: 27 maart, 3, 10 en 17 april. De vijfde wandeling is op vrijdag 27 april om 7 uur. Deelname is gratis (zonder honden!), een verrekijker aanbevolen. Deze excursies duren 2 à 2½ uur. Alleen bij erg slecht weer gaat de wandeling niet door.

De eerste wandeling voert door het dal van de Kleine Dommel en start bij appartementencomplex Kastanjehof, gelegen aan de Dommel, op de hoek van de Laan der Vier Heemskinderen in Geldrop. Inlichtingen bij Leo Donders, tel. 2862665, en Bertini Savelberg, tel. 2854043.

Historische kennis landschap Gijzenrooi
De wandeling over Gijzenrooi is een bijzondere: het is een individuele cursusopdracht van de Natuurgidsenopleiding van IVN. Er is daarom extra aandacht voor een aantal historische landschapskenmerken, waaronder dubbele sloten in het landschap als onderdeel van een oud bevloeiingsstelsel, zandruggen waar kwelwater uittreedt, een breuk in de grond waar op de hoogste plaats riet groeit en de adelaarsvaren als kwelindicator.

Informatie over de volgende wandelingen en andere activiteiten is te vinden op de website: www.ivn.nl/geldrop. Hier kan men zich ook aanmelden als lid. IVN Geldrop is ook op facebook.