Het jaarlijkse waterdiertjes scheppen bij IVN Geldrop vindt dit jaar plaats op Vaderdag 17 juni, van 14 tot 16 uur rondom natuurinformatiecentrum De Paardestal en de vijver van het kasteelpark. Deelname is voor iedereen gratis.

Je weet niet wat je ziet!
Ooit eens diep in een glaasje gekeken? Nee, geen glaasje jenever maar een glas met water uit een vijver, gracht of slootje. Je weet niet wat je ziet, zeker onder een vergrootglas! Er zwemt en krioelt allerlei klein gespuis, zoals (larven van) libellen, watertorren en waterroofkevers. Slakjes, spinnen, schrijvertjes en schaatsenrijders zijn er ook te vinden. De schrijvertjes gebruiken hun poten om onleesbare ‘woorden’ op het water te schrijven. Zo hebben de schaatsenrijders ook geen ijs nodig om over het water te lopen maar wél oppervlaktespanning.

Begeleid opvissen en uitvissen
Biologen in de dop en hun vaders, maar ook andere durfals, kunnen op 17 juni zelf het een en ander opvissen in het Kasteelpark. Van 14 tot 16 uur mogen de vissers hun schepnetjes te water laten. IVN zorgt voor de netjes, waterbakken en wat er nog meer nodig is. Na het opvissen kunnen onderzoekers met behulp van microscopen, loepjes, zoekbladen en boeken uitvissen wat ze gevangen hebben. Natuurlijk geven de IVN-gidsen de nodige toelich­ting en uitleg.

Tentoonstelling en kasteelparkactiviteiten
Tegelijkertijd en erna, tot 17 uur, is de IVN-expositie over de Kleine Dommel open. Die belicht niet alleen de natuur maar tevens de waarde van de beek voor Geldrop door de eeuwen heen. Spelenderwijs kunnen bezoekers hun kennis testen. Zin in een koopje? Er zijn betaalbare brochures, fotokaarten, posters en ook wandel- en fietsroutes verkrijgbaar. De activiteiten zijn gratis en vinden plaats in en om de voormalige paardenstallen en het koetshuis. Samen vormen zij natuurinformatiecentrum De Paardestal. In het kasteelpark zijn ook de bloemen- en zintuigentuin, kinderboerderij en het kasteel open en vrij toegankelijk. IVN Geldrop is ook op internet en facebook.