Met een landelijk erkend diploma Natuurgids IVN sloten 27 enthousiaste natuurliefhebbers uit de regio Zuidoost-Brabant een tweejarige opleiding af. Onder hen waren er zes uit Geldrop, zes uit Heeze-Leende en acht uit Nuenen. De diploma-uitreiking vond plaats bij IVN Laarbeek, in De Bimd.

Succesvolle samenwerking in regio
De IVN-afdelingen van Asten-Someren, Geldrop, Heeze-Leende, Helmond, Laarbeek en Nuenen hebben met elkaar en met het landelijk IVN een natuurgidsenopleiding gerealiseerd in hun regio. De kennis, ervaring en bereidheid van tal van lokale deskundigen om zich in te zetten, heeft zeker bijgedragen aan het succes. Een gift van de Stichting Stimulering Natuurprojecten Omgeving Eindhoven maakte de financiën rond.

Praktijkonderzoek en excursies
Tijdens een groot aantal lesavonden en excursies gedurende de twee jaar van de opleiding deden de cursisten een schat aan kennis en ervaring op. Verder hebben groepjes cursisten zich een jaar lang gedurende alle jaargetijden verdiept in een natuurgebied in de regio. Ze hebben zelfstandig observaties verricht en onderzoek gedaan. In de afrondende fase van hun opleiding namen de aankomende gidsen de hele cursusgroep mee op korte excursies in hun onderzoeksgebied. Daarbij werd zichtbaar hoe trots ze waren op een prachtig natuurgebied dichtbij hun huis. De regio telt tal van pareltjes.

Individuele opdrachten verrassend
Naast de groepsopdracht heeft elke cursist individueel een eigen werkstuk laten zien. Het cursusteam is verrast door de kwaliteit en verscheidenheid van de individuele opdrachten door elk van de cursisten gepresenteerd: presentaties, wandelingen, speurtochten, spelen, proefjes, fotomateriaal en nog veel meer.

Enthousiast aan de slag
Naast kennis over planten, dieren, ecologie, duurzaamheid, landschap en hun samenhang hebben deze natuurgidsen nog veel meer geleerd: hoe maak je mensen enthousiast voor de natuur? Met welke natuuractiviteiten kun je de verbinding van mensen en natuur versterken? En wat vraagt dat allemaal aan organisatie? De kersverse natuurgidsen staan te trappelen om natuurliefhebbers te ontmoeten tijdens tal van IVN-activiteiten. Informatie over IVN en activiteiten zijn te vinden op de website van IVN en de lokale afdelingen.