Schoon water speelt een cruciale rol in het Nederlandse landschap. Water dat nodig is voor natuur en de landbouw. De serie Wildernis onder Water laat zien waarom schoon water zo belangrijk is. En dat boeren daarbij een belangrijke rol spelen. Er zijn veel goede voorbeelden van maatregelen die boeren nemen om vervuiling van water te voorkomen. Ook in het gebied van Waterschap De Dommel. Om de aandacht te vestigen op deze boeren hebben we meegewerkt aan de serie Wildernis onder Water. De Brabantse boeren zijn te zien in aflevering 4 ‘Onder water in de boerensloot’ op dinsdag 18 december om 19:45 NPO2 bij de EO.

Wildernis onder Water
De EO zendt Wildernis onder Water uit van woensdag 12 december tot en met donderdag 20 december om 19.45 uur op NPO 2. De serie is een ode aan de schoonheid van ons land met nooit eerder vertoonde, spectaculaire beelden van het landschap onder water. Van grote natuurgebieden als de kusten van het IJsselmeer of de veengebieden in Friesland, tot kleine kaveltjes op het boerenland van Noord-Holland of de beekjes in Limburg. Onder water is het landschap steeds anders dan je denkt. En overal is iets nieuws te ontdekken, zelfs in de industriële havens van Amsterdam of het gewone slootje om de hoek.

Schoon water en natuur als onderdeel van het boerenbedrijf
In het agrarisch gebied is het besef gegroeid dat schoon water en natuur ook deel uitmaken van het boerenbedrijf. In de vierde aflevering die op 18 december getoond wordt, komen onder andere de Brabantse boeren Martijn Tholen en Toine Maas aan het woord.
Martijn Tholen boert in Vessem en zit vlak bij de Bruggerijt. Ook bij hem was het erg droog het afgelopen jaar. Met zijn innovatief watersysteem haalt hij zoveel mogelijk water uit zijn eigen putten. In dit systeem verzamelt hij water van de lager gelegen stukken en pompt dit naar de hoger gelegen percelen. Voordeel is dat de voedingsstoffen worden opnieuw gebruikt. En dat er dus ook geen afspoeling en uitspoeling plaatsvindt.