Een wandeling over de Stratumse Heide met natuurgidsen van IVN Geldrop vindt plaats op 27 december.

De start is om 12 uur bij ’t Schutterke, Rendierveld 40, Eindhoven. Carpoolers vertrekken om 11.30 uur bij Kasteel Geldrop. Deelname is gratis (geen honden). Rond 15 uur afsluiting met soep op eigen kosten.

Hultje bultje, natje droogje
De maandelijkse IVN-wandeling voert op donderdag 27 december over de Stratumse Heide, een geaccidenteerd natuurgebied van Brabants Landschap tussen Geldrop en Eindhoven. Krap een eeuw geleden raakte het voormalig stuifzandgebied deels bebost terwijl een ander gedeelte zich tot heide ontwikkelde. De variatie in hoogte en vochtigheid maakt het een gunstige biotoop voor amfibieën. Onderweg vertellen de natuurgidsen enkele keren interessante wetenswaardigheden. Zo liggen er in het Schuttersbos loopgraven uit de Eerste Wereldoorlog.

Het zijn oefenloopgraven van het Nederlandse leger. Wie meeloopt krijgt ze te zien. Halverwege de wandeling is er een pauze in de natuur. Wie zin heeft kan na afloop op eigen kosten met de gidsen erwtensoep gaan eten en wat drinken. Dit gebeurt in ontmoetingscentrum ’t Schutterke in Schutterbos, de Eindhovense buurt die tegen de Stratumse Heide aanschurkt.

Fietsen of carpoolen
De start is om 12 uur bij ’t Schutterke, Rendierlaan 40 in Eindhoven. Het verzamelpunt voor carpoolers is de parkeerplaats bij de kasteelboerderij, aan de Helze in Geldrop, waar men om half twaalf vertrekt. Benzinekosten worden gedeeld maar men kan binnendoor via de Rielsedijk en Riel ook makkelijk binnen een half uur fietsend naar het Rendierveld.

Weersomstandigheden
Waterdicht schoeisel is aanbevolen want delen van het gebied kunnen nat zijn indien het tevoren nog regent. Alleen bij erg slecht weer wordt de activiteit afgelast. Raadpleeg hiervoor de website van IVN Geldrop: www.ivn.nl/geldrop. Voor verdere inlichtingen: Lucy van den Berg, tel. 040 285 7086, of Mariet Vissers, 040 285 6622. IVN Geldrop is ook op facebook. Wie IVN wil steunen kan lid of donateur worden door een mailtje naar ivngeldrop@gmail.com.